.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΤΟ "ΕΝΤΙΜΟ" ΚΑΙ "ΥΓΙΕΣ" ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ !


 


Στην κυβερνητικη ιστοσελιδα αναφέρουν ΜΟΝΟ τις προτασεις των ...θεσμων (ΤΡΟΙΚΑ) χωρις τις διαφορές απο τις προτασεις της συγκυβέρνησης...γιατι αυτες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..ΑΠΛΑ !

Προτασεις των ...θεσμων (ΤΡΟΙΚΑ)
Ιδιωτικοποιήσεις
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εγκρίνουν και να προχωρήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Οι Αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή του οποίου έχει σαν στόχο τη δημιουργία ετησίων εσόδων (εκτός των τραπεζικών μετοχών) 1,4 δις ευρώ για το 2015, 3,7 δις ευρώ για το 2016 και 1,2 δις ευρώ για το 2017. Οι Αρχές δεσμεύονται για την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και για την ολοκλήρωση όλων των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεμούν. Μεταξύ άλλων δράσεων, οι Αρχές θα υλοποιήσουν άμεσα, μη αναστρέψιμα, βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ στο φορέα ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ, την ολοκλήρωση των όρων πώλησης των λιμανιών Πειραιά, Θεσσαλονίκης και του διαχειριστή των σιδηροδρόμων, καθώς και για την προώθηση του διαγωνισμού για την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση των μετοχών. Για τα θέματα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα θέσει ετήσιους στόχους εσόδων που θα είναι εναρμονισμένοι με τους γενικούς στόχους εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

 http://www.referendum2015gov.gr/giati-i-diexagogi-tou-dimopsifismatos/i-pliris-protasi-ton-thesmon/



Προτασεις της συγκυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  :

Ολική επαναφορά της ελληνικής πλευράς για πολλά ζητήματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού.

Πολλές και σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές, οι οποίοι ζητούν επιπλέον κινήσεις σε αυτόν τον τομέα, με τα τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται περίπου στα 2,2 δισ. για τη διετία 2017 – 2019 και στα 3,1 δισ. για φέτος και το 2016.
Από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που προτείνει η κυβέρνηση ανατρέπονται οι περισσότερες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περιλαμβάνεται η παραχώρηση των υποδομών σε ιδιώτες επενδυτές επιστρέφει στην ατζέντα του οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Σημαντική προϋπόθεση για τη κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων είναι η διατήρηση μειοψηφικού ποσοστού από το Δημόσιο, η υποχρέωση των ιδιωτών να επενδύσουν συγκεκριμένα ποσά για κάθε ιδιωτικοποίηση, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η δέσμευση για ευεργετήματα στις τοπικές κοινωνίες, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και η πρόταση μέρος των εσόδων να καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος και το μερίδιο του κράτους να χρηματοδοτεί την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. Βέβαια, η άποψη των δανειστών θα είναι καθοριστική για αυτές τις προϋποθέσεις.
Για το 2016 προβλέπονται έσοδα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ του ΟΛΘ και δέκα περιφερειακών λιμανιών. Ακόμη 250 εκατ. προβλέπονται από την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου στα Σπάτα, 188 εκατ. από τη ΔΕΣΦΑ και 95 εκατ. ευρώ από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2016 και 500 εκατ. ετησίως από το 2017 μέχρι το 2022, προβλέπονται από την παραχώρηση ακινήτων.
Εγνατία Οδός και «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Από την πρόταση της ελληνικής πλευράς προκύπτει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό τόσο στην Εγνατία Οδό όσο και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η σύμβαση παραχώρησης του οποίου εκπνέει το 2026.
Ειδικότερα, προβλέπονται έσοδα 250 εκατ. ευρώ από την πώληση ποσοστού 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) από συνολικά 55% που διαθέτει το Δημόσιο στην εταιρεία παραχώρησης, χωρίς επέκταση της περιόδου παραχώρησης. Παράλληλα, από την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού προκύπτει έσοδο 50 εκατ. ευρώ για το 2016 και ετήσιο έσοδο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Περιφερειακά αεροδρόμια
Από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δεν υπάρχουν διαφορές από το παρόν καθεστώς. Συγκεκριμένα, καταγράφεται εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 24 εκατ. ευρώ, αλλά και μερίδιο από το προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα (EBITDA), που ξεκινά από τα 40 εκατ. ευρώ το 2019 και κλιμακώνεται στα 62 εκατ. ευρώ και έπειτα στα 69 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Πώληση σιδηροδρομικών εταιρειών
Στις ελληνικές προτάσεις παρουσιάζεται έσοδο ύψους 50 εκατ. ευρώ από την πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco. Το ποσό αναλύεται ως 30-35 εκατ. ευρώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 15-20 εκατ. ευρώ για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), όπως αποκαλείται η εταιρική μετεξέλιξη της πρώην Μονάδας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνεχίσει να εισπράττει κρατική επιδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος έως το 2018 για την κάλυψη των άγονων γραμμών, ενώ η ΕΕΣΣΤΥ παραλαμβάνει σύμβαση τόσο με το Δημόσιο για τη συντήρηση των τρένων του κράτους όσο και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη συντήρηση των συρμών που χρησιμοποιεί η εταιρεία.
Οι δανειστές ζητούν πώληση του ΟΤΕ
Στις προτάσεις των δανειστών περιλαμβάνεται και η μεταφορά των μετοχών διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, σε αντίθεση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπου δεν γίνεται αναφορά στον οργανισμό τηλεπικοινωνιών.(...προς το παρόν!)
Η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ φτάνει σήμερα τα 3,7 δισ. ευρώ. Η συμφωνία μετόχων προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεούται να απευθυνθεί πρώτα στην Deutsche Telekom (DT) και σε περίπτωση που οι Γερμανοί αρνηθούν τελικώς να αγοράσουν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
Τηλεπικοινωνίες, κτίρια, αεροπλάνα και λοταρία
Έσοδα που ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ υπολογίζονται για φέτος από την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών(?) αλλά και χρήσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι έως το 2017 θα εισπραχθούν επιπλέον περίπου 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 60 εκατ. ευρώ προβλέπονται για κάθε χρονιά έως το 2022 από κρατική λοταρία, ενώ από τα προς πώληση κτίρια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στο εξωτερικό υπολογίζονται να εισπραχθούν για φέτος 22 εκατ. ευρώ καθώς και 10 εκατ. ευρώ από τα δύο Airbus του δημοσίου.