.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015





 

 Κοινοβουλευτική Ομάδα 

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155 e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410 





Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης

Θέμα: Χορηγία της πολυεθνικής «Coca-Cola 3Ε» σε σχολεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Την ώρα που η επιχείρηση η «Coca-Cola 3E», έχει απολύσει 33 εργαζόμενους από το εργοστάσιο της στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει σε μια σειρά δράσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (στήριξη στις τράπεζες τροφίμων των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις, ανακαινίσεις σχολείων κ.α.), εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, με σκοπό πάντα το κέρδος της.
Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και κάποια χρόνια, προσπαθεί να εισχωρήσει στα Δημόσια Σχολεία, με αφορμή το πρόβλημα της σχολικής στέγης, μέσω του προγράμματος της «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και με την υποστήριξη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής που συντονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η πολυεθνική αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.
Φέτος, ανάμεσα στα υποψήφια σχολεία ήταν και το Γυμνάσιο Δρυμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά όμως από τη μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, , των απεργών της «Coca-Cola» από κοινού με Εκπαιδευτικούς και γονείς, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεσμεύθηκε ότι δεν θα βάλει την «Κόκα Κόλα» σε κανένα σχολείο και θα συμπαρασταθεί με ψήφισμα που θα εκδώσει στα δίκαια αιτήματα των απεργών.
Επίσης έπειτα από τις παρεμβάσεις των απεργών της «Coca-Cola» και των Λαϊκών Επιτροπών και οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης στην ΠΕ θεσσαλονίκης αναγκάστηκαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της πολυεθνικής.
Να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Οκτώβρη του 2013 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη ΠΕ Θεσσαλονίκης αγωνίζονται για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις εργαζομένων και να ξαναξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου.
Η πολιτική υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας, που ακολουθήθηκε από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει οδηγήσει πέρα από το κλείσιμο – συγχωνεύσεις σχολείων, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, αναλώσιμων, εξοπλισμό και στην μη συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων. Η ίδια πολιτική δίνει ταυτόχρονα χώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις να εμφανίζονται ότι προσφέρουν «κοινωνικό έργο», εξυπηρετώντας όμως αποκλειστικά την κερδοφορία τους.
Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές (δημοτικές και περιφερειακές) αρχές, που δεν έχουν διεκδικήσει όλα αυτά τα χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί και επιπρόσθετα προσφέρουν τα αποθεματικά τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών στα σχολικά κτίρια της ΠΕ Θεσσαλονίκης χορηγώντας την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση προς τους αντίστοιχους Δήμους της περιοχής.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου