.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δ.ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Λεωφόρος Δημοκρατίας 19


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι θέσεις των κομμάτων του συστήματος
Φτάνοντας προς τις εκλογές, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων θα μιλήσουν για «το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας». Θα παριστάνουν τους θλιμμένους για τα τεράστια ποσοστά της ανεργίας των νέων και θα υποσχεθούν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος «θα είναι προτεραιότητα». Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Η ανεργία παραμένει ψηλά σε περιόδους ανάπτυξης, ενώ εκτοξεύεται σε περιόδους κρίσης. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, όποτε και αν έρθει, δε θα δώσει δουλειά σε όλους τους 1,5 εκατ. ανέργους. Ενώ όσες θέσεις δημιουργηθούν, θα αφορούν κακοπληρωμένη δουλειά, με τσακισμένα δικαιώματα. Αυτά δεν τα λέει το ΚΚΕ. Τα λέει, για παράδειγμα, έκθεση του Φόρουμ του Νταβός, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες και μιλά για «ανάπτυξη χωρίς αύξηση της απασχόλησης». Η αιτία; Το καπιταλιστικό σύστημα που έχει την ανεργία στο DNA του. Με βάση αυτό διαμορφώνονται και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ανακύκλωση της ανεργίας χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των ανέργων. Κατευθύνσεις που αποδέχονται όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ.
Ενας από τους βασικούς στόχους της ΕΕ είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 75% μέχρι το 2020. Το ενδιαφέρον της ΕΕ έχει αφετηρία την προσπάθεια να μεγαλώσει ο αριθμός των «απασχολούμενων», δηλαδή του εργατικού δυναμικού χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις και με μισθούς πείνας, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, φοβούνται το ενδεχόμενο η δυσαρέσκεια των νέων ανέργων να μετατραπεί σε αγωνιστική διάθεση, σε αμφισβήτηση του μονοδρόμου της ΕΕ και του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που ευθύνεται για την ανεργία (αυτό που στην ξύλινη γλώσσα τους λένε «διατάραξη της κοινωνικής συνοχής»). Γι' αυτό το σύστημα παίρνει μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της ανεργίας. Τη μοιράζει ανάμεσα στους ανέργους, τη διακόπτει με διαστήματα κακοπληρωμένης δουλειάς μέσα από προγράμματα που απευθύνονται κυρίως στη νεολαία.
Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις αξιοποιούν ως «μαστίγιο» την ανεργία και χρησιμοποιούν ως «καρότο» τις θέσεις μαθητείας, για να στήσουν σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Μαθητεία σημαίνει: τσάμπα δουλειά για τις επιχειρήσεις, συνήθεια στην εκμετάλλευση, υποταγή και δασκάλεμα από νωρίς στο δίκιο του αφεντικού. Το ζουν άλλωστε στο πετσί τους οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε προγράμματα τύπου «voucher» και οι σπουδαστές των σχολών μαθητείας και κατάρτισης που κάνουν την πρακτική τους. Αλλη μια αγαπημένη λέξη των θιασωτών της ΕΕ είναι η άνοδος της (γεωγραφικής, επαγγελματικής και εκπαιδευτικής) «κινητικότητας» των εργαζομένων. Για τους εργαζομένους, αυτό μεταφράζεται σε περιπλάνηση από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα, στο κυνήγι μιας θέσης εργασίας ή μαθητείας. Με τα μεγάλα λόγια, τις καμπάνιες και τα προγράμματα περί «επιχειρηματικότητας» και «καινοτομίας» προσπαθούν να πείσουν τους νέους να γίνουν... αυτοαπασχολούμενοι, λες και δε φτάνουν τα χιλιάδες μικρομάγαζα που έχουν βάλει λουκέτο όλα αυτά τα χρόνια.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Επιδότηση των αφεντικών, κατάργηση κάθε δικαιώματος για εργαζομένους - ανέργους
Την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τη ζήσαμε στο πετσί μας. Είναι οι σημαιοφόροι των προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης. Είναι αυτοί που τα εφάρμοσαν και τα γενίκευσαν, δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή τσάμπα εργατικού δυναμικού για τα αφεντικά.
Μιλούν για «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», γιατί θέλουν να καταργήσουν όσα ψήγματα στήριξης των ανέργων έχουν απομείνει και να τα ενσωματώσουν στο λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» της πείνας. Ετσι σκοπεύουν να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μείωσαν κι άλλο το ήδη χαμηλό επίδομα των 461 ευρώ και το πήγαν στα εξευτελιστικά επίπεδα των 361 ευρώ, ενώ υπόσχονταν επέκταση της διάρκειας του επιδόματος κατά ένα χρόνο, αντί γι' αυτό θέσπισαν το «επίδομα μακροχρόνια ανέργων» (200 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο), που με τα απαγορευτικά κριτήρια που σκαρφίστηκαν δεν το παίρνει σχεδόν κανείς.
Υλοποίησαν στο ακέραιο τις απαιτήσεις των καπιταλιστών. Κατάργησαν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, μείωσαν το βασικό μισθό και θεσμοθέτησαν τη δουλειά για 200 και 300 ευρώ για τους νέους εργαζομένους. Μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει για το νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό, με το οποίο θα απαιτούνται 6.000 ένσημα για να πάρει κανείς σύνταξη. Δηλαδή, οι σημερινοί νέοι δεν πρόκειται να πάρουμε σύνταξη ποτέ, ενώ θα στερηθούμε το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιο επίδομα ανεργίας σε ίδιο αριθμό ανέργων
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, αποδέχεται τις κατευθύνσεις για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, υποστηρίζει τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης». Θέλει να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος απέναντι στην πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τι υπόσχεται όμως σήμερα στους νέους ανέργους;
Οπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας το περιβόητο πρόγραμμα της ΔΕΘ: «Υλοποιούμε άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας (...). Το πρόγραμμά μας για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, θα εξοικονομήσει πόρους, αφού ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία. Σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια». Σαν πηγή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναφέρει τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Προκύπτουν τα εξής:
 Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας προγράμματα
ολιγόμηνης κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας (μόνο τέτοια προγράμματα χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ). Αλλωστε, δε λένε κουβέντα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
´Δεύτερον, ότι το επίδομα ανεργίας θα το παίρνει ο ίδιος αριθμός δικαιούχων και θα παραμείνει στο ίδιο ύψος, αφού θα διατίθενται γι' αυτό οι ίδιοι πόροι. Σήμερα από τη «θάλασσα» των ανέργων το ψωροεπίδομα των 360 ευρώ το παίρνει μόνο το 9,5%. Να σημειώσουμε ότι τον Ιούνη του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν επαναφορά του επιδόματος στα 461 ευρώ, επιμήκυνση του χρόνου καταβολής στα δύο χρόνια (από ένα που είναι σήμερα το μέγιστο), διεύρυνση των κριτηρίων γι' αυτούς που το δικαιούνται και παροχή του επιδόματος στους άνεργους αυτοαπασχολούμενους. Ολα αυτά προφανώς πήγαν περίπατο πριν καν γίνει κυβέρνηση.
Οσον αφορά τα προγράμματα απασχόλησης, μοναδική ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρέπει να τα διαχειρίζονται τα ΚΕΚ, αλλά ο ΟΑΕΔ, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα συνδικάτα. Να συνεχιστεί, δηλαδή, το δουλεμπόριο, αλλά με άλλους δουλεμπόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε βγάζει τσιμουδιά για το σκλαβοπάζαρο της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ενοικίασης εργαζομένων, για όσα ζουν δηλαδή οι νέοι εργαζόμενοι. Ολα αυτά τα αποδέχεται πλήρως, δε λέει πουθενά ότι θα καταργήσει τους αντίστοιχους αντεργατικούς νόμους (άλλωστε, μερικά από αυτά τα έχει στηρίξει).
ΠΟΤΑΜΙ - ΑΝΕΛ: Μια από τα ίδια, με θέσεις εχθρικές για τους νέους ανέργους
Για τους ανέργους, όμως, μιλούν και τα άλλα κόμματα. Ο «εναλλακτικός» Στ. Θεοδωράκης σε πρόσφατη ομιλία του είπε: «Δεν έχουμε λόγο να αυξάνουμε τους επιδοτούμενους ανέργους, πρέπει να αυξάνουμε τους επιδοτούμενους εργαζόμενους». Μετάφραση: Κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και επιδότηση των αφεντικών για να προσλαμβάνουν τσάμπα εργάτες. Τίποτα διαφορετικό, δηλαδή, από αυτά που παπαγαλίζουν μέρα νύχτα τα «κονκλάβια» της ΕΕ και τα άλλα κόμματα του συστήματος.
Ο Καμμένος των ΑΝΕΛ είπε ότι θα κατεβάσει σε κάθε περιφέρεια ως υποψήφιο βουλευτή έναν άνεργο, τα έξοδα του οποίου θα καλύψει το κόμμα. Καλός ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία λίγο πριν από τις εκλογές, ποιες είναι όμως οι θέσεις των ΑΝΕΛ για την ανεργία; Στο «κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ» αναφέρεται η θέσπιση «επιδόματος απασχόλησης» που θα επιτρέπει στον εργοδότη να «καταβάλλει στον εργαζόμενο μόνο τη διαφορά μεταξύ του επιδόματος και των καθαρών αποδοχών της μηνιαίας μισθοδοσίας του». Αλλος ένας υποστηρικτής της επιδότησης των εργοδοτών, και μάλιστα «αντιμνημονιακός»...
ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Θέλουν να κάνουν τους ανέργους σκλάβους για τα αφεντικά
Ο υπόδικος «Καιάδας» έχει προτείνει στη Βουλή, οι άνεργοι που επιδοτεί ο ΟΑΕΔ «να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις του δημοσίου τομέα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του». Δηλαδή, οι άνεργοι να απασχολούνται στο Δημόσιο για 14 ευρώ τη μέρα. Σε διάφορες πόλεις της χώρας, το προηγούμενο διάστημα οι φασίστες έστησαν δουλεμπορικά γραφεία «ευρέσεως εργασίας μόνο για Ελληνες», για να παρέχουν φτηνούς εργάτες (με μεροκάματο 18 ευρώ) στα αφεντικά. Οι προτάσεις τους - στο όνομα των ανέργων - ουσιαστικά αποτελούν στήριγμα όλων αυτών των μέτρων διαχείρισης της ανεργίας που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση. Μέτρα που αξιοποιούν την ανεργία για να στηρίξουν το κεφάλαιο.
Οι νέοι άνεργοι έχουν ανάγκη από πιο δυνατό ΚΚΕ για την επόμενη μέρα
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, είτε μείνουν οι σημερινοί «χαλίφηδες», είτε έρθουν νέοι, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που πετά εργάτες στο δρόμο, και το ασφυκτικό πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ θα είναι εδώ. Εδώ θα είναι επίσης η τεράστια ανεργία, τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης, η μαθητεία κ.λπ. Ακόμα και αν δεν ψηφιστεί νέο μνημόνιο, ακόμα και αν δεν παρθούν νέα μέτρα, αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί θα συνεχίσουν να μας κάνουν μαύρη τη ζωή. Ακόμα κι αν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, η ανεργία θα συνεχίσει να κατατρώει τη νεολαία. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, θα είναι θέσεις μερικής και βραχύχρονης απασχόλησης, με πενιχρούς μισθούς. Αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία, την οποία προσκυνούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, όποια κυβέρνηση προκύψει δε θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή στους ανέργους. Αρα, την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση για να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας και ανακούφισης: για επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους. Για να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη. Για να οργανωθεί η αντεπίθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ανατρέποντας το σύστημα που γεννά κρίσεις - φτώχεια - ανεργία. Για αυτούς τους λόγους, οι νέοι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα απασχόλησης χρειάζονται να είναι όσο γίνεται πιο δυνατό το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ είναι δύναμη εμπιστοσύνης, που από την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχίσει να παλεύει για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Η ενίσχυσή του είναι γροθιά στο φόβο και τις αυταπάτες. Είναι η πραγματική ελπίδα για τους νέους εργαζομένους, τους ανέργους!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ